Boligbirding baghjul

Mandag den 23. marts 2020

Der er for alvor ved at komme godt gang i foråret. Fuglene synger og trækgæsterne syd fra kommer lige så stille dryssende en efter en.

Da Vestsjælland (stadig) står som initiativtager til den årlige Boligbirding føler jeg - både som en form for primus motor og formand for afdelingen, at det er vigtig, at vi i Vestsjælland "viser flaget".

Du kan løbende følge med i Bolibirding ved at vælge fanen "Projekter" i menuen tll venstre - der er så godt som daglige opdateringer.

Der har den seneste tid været en pæn stigning i antallet af deltagere, så vi nu er oppe på 174. Der har været fremgang i flere afdelinger, dog ikke Vestsjælland.

Du kan se, hvordan vi klarer os i forhold til de andre lokalafdelinger her:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1x2a98BhA3uVDInMgFt4ocK1uf06l81sSk9Y_l7Hy3rM/edit#gid=0

Du kan hvad deltagerne i Vestsjælland har registreret her:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wJfGpPOf-i6f56C7SvMgGhQOkA8rKwiGhP5LN7eyzZo/edit#gid=536490058

Du kan se "landsresultaterne" her:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aCi-uuvhaGW0YUmh6gk8buYclH-ZhqJlmqXcY7EzKWE/edit#gid=536490058

Der er i skrivende stund registreret 149 arter. 

Boligbirding er både sjov og underholdende - og det giver faktsk også en del spændende fugle - det seneste rigtigt "dyre" fund er en Mursejler fra Amanger. Den har rastet i området i flere dage nu, men den blev fundet af en boligbirder. 

Der er også ved at være pæn trafik på projektets facebook side: 

https://www.facebook.com/groups/2195283274081156/

Man kan boligbirde på mange forskellige måder, men oftest er det helt tilfældige obs, der kom på listen. Hvis man har "øjne og ører med sig" kan man få nye arter både når man henter morgenavisen og tømmer skraldespanden.

Det eneste man lige skal huske er at få tastet sine observationer i DOFbasen.

Boligbirding skærper dine sanser, hvad er det spæde pip du kan høre bag naboens hæk, hvad var det lige for en kaldende småfugl, der røg om bag hustaget?

Der bliver også skrevet gode artikler om Boligbirding på de andre Lokalafdelinger hjemmeside.

En artikel fra Fyn om nattræk:

https://www.doffyn.dk/nyheder?nyhed=boligbirdere-sla-orerne-ud&fbclid=IwAR2tQAqy6s7T3zEgEbB1eKCAVwh07XONoqhkGCo9EoVg_g2NY7EWnlg1x3M

har lokket flere af øens ornitologer til at være med.

På en yderst trist samfundsmæssig baggrund, kan man sige, at betingelserne for boligbirding aldrg har været bedre. Mange tilbringer i disse dage betydelig mere tid end normalt i og omkring hjemmet. En god måde at gøre dine hjemmedage mere spændende på, er at tage udfordringen op og kaste dig over Boligbirding.

Når du først kommer rigtg i gang bliver du bidt af det. Du konkurrerer først og fremmest med dig selv.

Boligbirbing er ikke blot en lille sjov konkurrence, men en anderledes måde at belyse ankomsten af vores trækfugle på. Teorien er, at vores boliger ligger "tilfældigt" spredt ud i landskabet og derfor bedre (?) viser ankomsten af de almindelige arter end de gængse lokaliteter, hvor fuglefolk normalt færdes.  (jærnfør Mursejler - "ingen regler uden undtagelse").

Du kan gøre det hele sjovere ved at udfordre nogle af dine venner. Det skal også siges, at Boligbirding er ikke kun for medlemmer - hvis du kender fugleinteresserede kan projektet være en god intro til hvad DOF også kan (blandt mange andre ting).

For mit eget vedkommende har set været et godt år for Boligbirding. Normalt ser jeg flest arter i strenge vintre (isforhold kan give flere arter, som jeg normalt ikke ser), så selv om min indledning var lidt slap, så er jeg allerede nu oppe på det højeste antal jeg har set inden udgangen af marts - og der endda en hel uge endnu at finde nye arter.  

Det store rykind af trækfuglearter står lige for døren, så du kan stadig nå at være med.

Velkommen til en udfordrende dyst - kun for sjov, men med nogle seriøse mål,

Lasse Braae

PS Hvis der links der ikke virker, så brug venligt menuen til at finde oplysningerne her på hjemmesiden.