Rederne bygges i fuld fart

Fredag den 20. april 2018

Nu er der gang i redebygningen. Med lidt opmærksomhed kan man få nogle hyggelige oplevelser ud af at spotte redebyggende fugle

 

Af Carl Johan Corneliussen, Sorø

 

I disse dage er der gået total redebygning i den blandt fuglene. Mejser, Solsorte, Grønirisker, Stære, Spætmejser, Jernspurve – ja alle har enormt travlt efter marts og april med koldt og skidt vejr.

Hvis man alligevel er ude på sin daglige gåtur, kan man med lidt ekstra opmærksomhed få sig nogle spændende og hyggelige oplevelser. Det behøver nemlig ikke være så svært at spotte, hvor fuglene har deres reder, hvis man bare giver sig lidt tid under vandringen.

Hører man eksempelsvis en Spætmejse kalde vildt i træerne, hvor man går, så stands et øjeblik. Tag kikkerten op. Søg efter fuglen, og søg også op langs stammerne på de omkringstående træer. Pludselig dukker redehullet op, og man ser Spætmejsen arbejde med at bygge reden.

Ligesådan høres for tiden mange steder Stærens lidt kaglende trillende sang. Igen find den i det træ, den sidder i, og kig så op og ned langs stammerne på de omkringstående træer eller måske selve træet, den sidder i. Og så pludselig dukker et gammelt spættehul op i stammen. Bliv så stående og hold øje. For pludselig hopper Stæren ind, eller partneren kommer ud.

 

Stå stille

Mange af de gode fugleoplevelser handler ikke bare om at komme ud og vandre rundt i skove og på enge. Det handler også om at stå eller sidde stille. Tage sig tid til at lade roen falde på. Lade naturen acceptere, at man er der og så bare observere med kikkerten. Så dukker i disse dage for eksempel de redebyggende fugle frem med strå og blade i næbbet.

Fordelen ved april er, at der endnu ikke er blade på træerne, så man har bedre chancer for at få øje på redestederne, og så kan man i de følgende uger have dem som faste punkter på sin gåtur.

Turene får ekstra indhold. Den første tid bygges der, så bliver der stille, fordi der ruges. Derefter kommer tiden, hvor man kan se forældrefuglene flyve til og fra med foder til ungerne. Senere kan man måske høre de store unger kalde på mere at æde, og er man så heldig, så kommer man til sidst forbi lige netop, når ungerne flyver fra reden.

 

Mange i haven

Faktisk behøver det ikke alene være på gåturen, at man opdager reder. Har man en have kræver det heller ikke lang tid at finde ud af, hvilke fugle, der har valgt at slå sig ned.

Hos os er tre Solsorte i gang i hækkene. Samtidig er to hold Musvitter i sving - et i carporten og et ved det ene æbletræ. Allikerne har indtaget uglekassen. De har været i gang længe, og en vældig aktiv Grønirisk ved det andet æbletræ viste sig også at være en redebygger.

Nu venter vi på, om de to Jernspurve, som jævnligt hopper fra det ene bed og op i hækken, også er ved at bygge rede.

Der er masser af aktivitet, og hvis man bare iagttager og ellers lader dem i fred, så venter der fine oplevelser i de kommende uger.

For et par år siden var vores have pludselig fuld af udfløjne Havesangerunger. Jeg vidste godt, at den ynglede lavt i hækken, men ved et tilfælde kom jeg ud af havedøren, da de besluttede sig for at forlade reden. Der var et virvar af kvidrende ungfugle i haven noget tid derefter.

Så stands af og til på gåturen. Lad blikket gennem kikkerten spejde rundt på træstammerne efter hulrugende fugle og spot så måske samtidig en helt anden art end den ventede.

Som forleden, da jeg stod og holdt øje med en Stær og fik øje på et fint hul lidt nede på stammen. Jeg stod og ventede på noget skulle ske, og pludselig dukkede en Allike frem og kiggede direkte på mig.

Så fat kikkerten og kom ud i det lune forårsvejr. Det er nu, det sker. Og tast rigtigt gerne i DOFbasen som ynglende, når du har set en redebygger.

God fornøjelse.