Tag ud og se Rød Glente gå til ro

Tirsdag den 26. december 2017

I de mørke måneder fra november til februar er der chance for at se flokke af overnattende Rød Glente i Vestsjælland

Af Carl Johan Corneliussen, Sorø

Rød Glente var for få år siden en stor sjældenhed i Danmark. Det blev holdt hemmeligt, hvor de var set, og det var euforisk at opleve den. Selv så jeg et par stykker på Djursland for år tilbage og var helt oppe og ringe.

Nu er de heldigvis ved at blive mere almindelige og yngler en del steder i landet.

De kendes især på den lange kløftede hale og den næsten daskende flyveteknik med langsomme vingeslag, der kan minde lidt om Rørhøg, når den hænger lavt over terrænet og leder efter føde i form af små gnavere eller ådsler.

De har i mange år været almindelige i Skåne. Tomelilla kommune i Østskåne har den i sit byvåben, og det er formentlig mange af de svenske røde glenter, der kommer til Danmark og opholder sig om vinteren.

Faktisk er det sådan, at Vestsjælland er et af de steder, hvor man kan være heldig at se dem, når de går til ro ud på eftermiddagen i vintermånederne.

 

En time før solnedgang

Hvis man vil se dem, skal man komme til det rette sted en lille time før solnedgang, og så bare stå og vente.

Pludselig kommer de stille glidende hen over landskabet. Først en, så tre, så 15, og til sidst kan der være over 40, som svæver over den trægruppe, hvor de har besluttet sig for at overnatte.

Der er et par gode steder omkring Tissø, hvor de i nogle år er blevet set, og birdere er kommet fra nær og fjern for at opleve dem.

 

Kørevejledning

Man kan gå på DOFbasen og søge på november 2016 - februar 2017, Vestsjælland og Rød Glente, så vil de dukke op, men jeg har også herunder forsøgt at forklare, hvor man kan se dem.

Når man kommer kørende ad hovedvej 219 på østsiden af Tissø, så kommer man til roklubben. Dér drejer man op ad Hallebyorevej. Fortsæt ad den, og hvor den deler sig med Kattrupvej til højre, holder man til venstre videre ud ad Hallebyorevej.

Ca. 200 meter oppe kommer man til Hallebyorevej 18, som er en villa, der ligger lidt tilbagetrukket og lige overfor en eng. Dér stiller man sig med ryggen til nummer 18 og ser ned over engen mod Åmosen og en trægruppe lidt til venstre.

I den trægruppe overnatter der hvert år om vinteren op mod 40 Rød Glente.

Her i december 2017 er der igen set større flokke gå til ro i området.

Lidt længere henne ad vejen er der tilsvarende et sted, lige før man på højre hånd har Ellehusvej. Igen i nogle træer ned mod Åmosen samles der gerne mange Rød Glente til overnatning.

 

Sønderød

Et tredje sted er ved Sønderød mellem Slagelse og Jyderup lidt nord for rundkørslen ved Ruds-Vedby. Kommer man fra Reerslev og kører mod nord ad hovedvej 225 mod Sønderød, så er der et sted ca. midt i mellem og på østsiden af vejen, hvor der i 2016 blev set over 40 overnattende Rød Glente.

 

Nordrup ved Ringsted

I den lille landsby Nordrup lidt sydøst for Ringsted ud ad hovedvej 269 er der også her i december set over 20 Rød Glente gå til ro.

Det er en herlig oplevelse at se dem komme flyvende og cirkle, før de går til ro, og nogle gange kan man være heldig at få en fantastisk solnedgang med i købet.

God fornøjelse og tast endelig observationerne i DOFbasen, når du kommer hjem, så andre kan have glæde af dem.