Hold styr på dit fugleliv – tast i DOFbasen

Lørdag den 2. december 2017

Ved at taste i DOFbasen har man overblik og samtidig adgang til en masse interessant fugledata. I disse dage rundes 20 millioner observationer

Af Carl Johan Corneliussen, Sorø

Er der noget mere irriterende end, når notesbogen med data på sidste års store sjældenhed er blevet væk? Eller når man er nødt til at sidde med slidte papirark og notere og prøve at holde styr på de seneste års observationer?

 

20 millioner observationer

DOFbasen er løsningen. Den er ikke noget nyt, og det bevises ved, at den i disse dage runder 20 millioner observationer. Det er trods alt noget.

Basen er et fantastisk sted og kan bruges på mange forskellige måder, hvis man lige leger lidt med søgemulighederne. Faktisk er den også lavet som app til Android og på vej til iPhone, så den er nem at bruge i felten, men der er nu ikke noget, som at sidde derhjemme ved computeren med DOFbasen.

 

Totalt styr på det

I udgangspunktet kan man have totalt styr på sit fugleliv, hvis man ganske enkelt taster i DOFbasen hver gang, man har været i felten eller siddet og kigget ud i haven på foderbrættet.

Når man først er oprettet, og det bliver man ved at trykke på Brugeroprettelse i øverste højre hjørne på www.dofbasen.dk, og har udfyldt med navn og den slags, så er vejen banet til mange spændende oplevelser foran computeren.

Alle ens observationer kan indtastes detaljeret lige fra art, tid og sted og vejr til, hvad fuglene foretog sig, ligesom der er plads til beskrivende noter.

 

Fugledagbog

Med andre ord kan DOFbasen bruges som en slags fugledagbog, og der er da også nogle, som har tastet mange tusinde observationer gennem mange år. Man er faktisk meget velkommen til at skrive alle sine gamle observationer fra notesbøgerne ind i DOFbasen.

Ud over at taste sine observationer og dermed kunne følge sit fugleliv, så laves der også statistik automatisk. For eksempel over, hvor mange arter man har set.

Og når man så tænker på, at det også gælder for alle de andres indtastninger, så får man måske et billede af, hvor stor og fantastisk en datasamling DOFbasen er.

 

Turplanlægning

Selv bruger jeg meget DOFbasen til turplanlægning.

DOFbasen er et super sted at planlægge en tur ud fra. Gå ind og se på, hvad der er set hvor i den seneste tid. Det kan være, at nogen har set rigtigt mange arter ved Korevlerne eller ved Korshage eller ved Gedser. Så er det måske dertil, at weekendens tur skal gå.

Eller hvis jeg vil se, om jeg har mulighed for at se Sortspætte et sted på Vestsjælland. Så går jeg på basen og søger på Sortspætte i et datointerval eller år og får svar et øjeblik efter og ved, hvor turen efter Sortspætte skal gå til.

 

Finde sjældenheder

Jeg bruger den også til at få et overblik over, om der er set sjældenheder et sted i landet i de seneste dage, så jeg kan vurdere, om der er noget, som er værd at køre efter.

Ligesådan er jeg nogle gange kommet hjem fra en tur og har været lidt usikker på eksempelvis en vadefugl. Så har jeg tjekket om andre har set arten på den pågældende lokalitet i dagene forinden. Det er med til at give mig et praj om sandsynligheden for, at jeg har set rigtigt.

 

Til overblik

Men basen kan også bruges til hyggelig research på de mørke vinteraftener. Det kan være til at se på, hvilke almindelige arter, der er mest talrige eller tjekke, om der er Stær her midt i det sene efterår i Vestsjælland, eller om Skovspurv er registreret oftere end Gråspurv.

Man kan også søge på artsgrupper, adfærd, køn og mange andre enkeltområder, så man kan sammenstille overblik over eksempelvis rovfugle. Deres tilholdssteder, arterne, antal og nærmest alt, hvad man kan drømme om.

 

Vennernes observationer

Ligesådan kan man følge med i, hvad vennerne har set, for når de også taster i basen, kan man søge dem frem og se, hvor mange arter de har set, og hvor de har set dem.

Man kan selvfølgelig også følge andre birdere ved at søge på deres navn eller ved, at man simpelthen klikker på deres navn ud for deres observationer.

Man kan finde et hav af spændende oplysninger, og man er selv med til at gøre basen bedre, hver gang man taster.

 

Hjælper naturen og miljøarbejdet

Ud over det er man med til at gøre noget for fuglene og naturen, for det, man taster, bliver brugt i arbejdet med miljøet og naturen herhjemme. Miljømyndighederne samarbejder nemlig med Dansk Ornitologisk Forening om DOFbasen og kan benytte data.

Skulle man så en dag sidde og ikke helt være sikker på et eller andet ved basen, så er der lokale DOFbase-ansvarlige, som kan hjælpe.

Så DOFbasen er alt om fugle lige fra ens egen digitale notesbog til et videncenter. Det er bare med at komme i gang. Og man kan godt kigge i den uden at have et login i forvejen. På den måde kan man lige danne sig et overblik over mulighederne. Det er dog meget sjovere, når man også har sine egne observationer i den.

God fornøjelse med at holde styr på dit fugleliv sammen med mange andre birdere.