Vinterfodring

Lørdag den 24. november 2018

Det er nu vinterfodringen skal startes, og så skal den helst være vedholdende

Af Carl Johan Corneliussen, Sorø

Det siges, at hvis man starter vinterfodringen af havens fugle før naboerne, så får man alle fuglene på sit foderbræt.

Jeg er ikke sikker på, at det holder stik. Men det er til gengæld en god idé at fortsætte, hvis man først er gået i gang, for fuglene vænner sig til fodringen og kommer trofast hver dag, og har det nok lidt hårdere i kulden, hvis man pludselig standser.

 

Kernebider og Stor Flagspætte

Der er dog enighed om, at fodring af havens fugle ikke redder alverdens fugle fra at dø i vinterens kulde. Det hjælper nok nogle, og under alle omstændigheder er det hyggeligt at have besøg af de mange forskellige arter, som ellers ikke ville dukke op i haven om vinteren.

Det kan eksempelvis være Kernebider og Stor Flagspætte.

Hvad skal man så gøre. Ja, der er mange bud på den rigtige fodring, men det behøver ikke være så besværligt.

Gode fedtholdige frø lokker mange fugle og arter til. Det er eksempelvis Solsikkefrø, hampefrø og jordnødder. De kan købes i store sække. Nogle gange i supermarkederne og ofte i værktøjs- og byggecentre. Det er gerne sække på 10 kg for solsikkefrø og tre-fire kg for de andre.

 

Lidt våde

Fordel dem i et foderhus eller en fodergynge. Husk, at det ikke generer fuglene, at frøene bliver lidt våde. Der behøver ikke være tag over frøene. Det er der heller ikke, når de hopper rundt i bedene og æder frø.

Med de tre typer frø er man sikker på mange forskellige fugle også Kernebider, der elsker hampefrø, og Stor Flagspætte, der gerne tager et solsikkefrø ad gangen og sætter i klemme i en revne på et træ og hakker hul på.

Fuglekugler er også en mulighed, men de frister Allike meget, og det er svært at forhindre kragefuglene i at hakke sig gennem nettet og snuppe kuglerne på et øjeblik.

En anden løsning kan være at købe og smelte noget usaltet svinefedt eller Palmin. Hælde det op i en foliebakke, drysse frø ned i det flydende fedt og røre rundt og så sætte bakken ud på fodergyngen. Den skal eventuelt lige bindes lidt fast. Alternativt til det, kan man fylde blandingen på plastikbægre eller halve kokosnøddeskaller og hænge dem op.

 

Rotter

Når man fodrer, skal man være opmærksom på rotter. De er vilde med fuglefoder. Derfor er det afgjort bedst at lægge foder ud om dagen og eksempelvis lige efter solopgang, for rotterne er mest aktive om natten, så fodring om dagen mindsker risikoen for rotter.

Foderblandinger med meget korn tiltrækker især spurve, fasaner og duer, skriver DOF på sin hjemmeside.

Ud over frø og fedt, kan man have et leben af drosler i haven, hvis man lægger nogle æbler ud på jorden. De behøver ikke være fine og flotte.

 

Vand i haven

Er det ikke hård frost, bliver fuglene også rigtigt glade for et fuglebad med vand. Det tiltrækker også om sommeren rigtigt mange fugle, at der er adgang til vand. Er det for mange graders frost fryser vandet ret hurtigt.

Sæt foderbrættet eller fodergyngen et sted, hvor der er ro og gerne i nærheden af en busk eller et træ, så fuglene kan flyve i sikkerhed, hvis en Spurvehøg dukker op.

Selv om den selvfølgelig også skal have noget at æde, og det er fascinerende at se den jage.

 

Hold rent

I løbet af vinteren er det en god idé at skolde foderbrættet og -gyngen med kogende vand af og til. Når fuglene sidder side om side og æder, er der risiko for, at de smitter hinanden med sygdomme. Derfor skal man lige overhælde med kogende vand nogle gange i løbet af fodringssæsonen.

Hvis man vil læse endnu mere om fodring af fugle, kan man læse mere på DOF’s hjemmeside ved at følge dette link:

Fakta om fuglefodring

Det er hyggeligt at sidde en formiddag med en kop kaffe og følge fuglenes fouragering, og så kan man notere arterne og skrive dem ind i DOF-basen. Det er man meget velkommen til.

God fornøjelse.