Sortbrynet Albatros ved Koshage

Fredag den 6. oktober 2017

Albatrossen have huseret ved Skälderviken hele dagen i forvejen (4/10), så flere steder på Sjælland var spændingen stor - om den nu endelig ville slå et slag forbi øen. Fuglen er flere gange tidligere blevet set et godt stykke ned langs den svenske Kattegatskyst, men hver gang er det endt med, at fuglen er forsvundet ud nod NV i Kattegat uden at blive set på Sjælland. Spænding var derfor stor, da der kl. 12:22 indløb en meldng om, at den var trukket mod S ved Båstad 12:22. Kl 14.55 kom den første melding fra Sjælland - set ved Liseleje. Pludselg var der en del vestsjællandere, der fik travl med at komme til Korshage. Da fuglen lå ud for Nøddebohuse blev den også spottet fra Korshage - afstanden dog så stor, at fuglen kun sås i glimt når den var tilstrækkelig højt over vandoverfladen. Ikke alle fandt den sådan lige, men efterhånden lykkedes det fleste og se den  - og igen i glimt, men kunne man faktisk godt se, at det var en Albatros. Efter noget tid begyndte fuglen for alvor at bevæge sig , og langsomt men sikkert kom den nærmere, mens den bevægede sig hen mod Isefjordens munding. Først da den næsten var ovre på Rørvigsiden begyndte den så småt at bevæge sig nordpå, så alle fik set den meget fint, mens den sik-sakkede sig frem mod Korshage. Den samlede observationstid beløb sig til langt over 1 time - meget usædvanlig for en havfugl - så alle fik set sig mætte og der blevet taget en hel del billeder.

På et tidspunkt blev den jagtet af en Svartbag - og man kunne se den var en del større, og forskellen på en ægte havfugls bevægelse og måge blev illustreret på flotteste vis. 

Nogle kunne sågar se "brynet", men den mest slående Albatros-karakter er dog den tredelte vinge. 

Da jeg forlod stedet var den der stadig, men skulle efter sigende til sidst være trukket mod V. Da det var ved at være sidst på dagen, kan der være en formodning om, at den måske dukket op igen i dag (6/10). Hvis den driver noget med vinden i løbet af natten, kan Korshage være et godt bud, men der er også en chanche ved Klint eller på Gniben, Sjællands Odde.

Hvis den beværger sig lige så langsomt som i går (5/10) kan en god strategi være, at ikke være for langt væk og så håbe på at der kommer en melding fra lokalområdet.

Som en af de lokale sagde - en rigtig havfugl skal ses ved Korshage - og ikke på Knopsvane jagt ved Harbøre.

Det var en dejlig obs - selv om overraskelsesmomentet var væk - men der blev kompenseret rigeligt gennem ekstremt langvarig og meget fine observationsforhold. Normalt ser man kun en sjælden havfugl i max 5 minutter. Også en god fornemmelse at få den som DK-art, når man for et par år siden kørte forgæves fra Sønderjylland til Hirshals - der dog gav et par Toplærker - og rart at man var "disponibel". Skulle egentlig have være til en møde med kommunen i Højby, men det var heldigvis blevet aflyst - sidst der var "mega" i Rørvig var jeg i bad, mens Adselsgribben fløj over mit hus - jo der er mange former for "dip".

Held og lykke, hvis du gør et forsøg på at få den at se. En Albatros i blæsevejr er og bliver nu noget ganske specielt.

LB