Sommersolhverv

Mandag den 19. juni 2017

Når du læser dette (20 juni) er det korrekt, at årets længste dag er i norgen. Til forskel fra orntologien er alle astromomiske begivenheder forudsigelige til punkt og prikke.

Selve solhvervet dvs det tidspunkt, hvor solen står lodret over et punkt på den nordlige vendekreds intræffer kl 06:23. Dette tidspunt varierer en del fra år til år. I 10'erne har der ligget mellem 01:09 (2012) og 23:44 (20 jun 2020).

Alle er klar over, at 21 juni er årets længste dag - og det gælder så ikke altid. Nogle år er det faktisk allerede 20 juni. Næste gang dette sker er som angivet 2020.

Årets længste dag i Danmark er som altid ved Skagen - (hvorfor skal det altid være Skagen?) - i år vi solen lyse over dette nordjyske facinerende sted i 18 timer og 6 minutter.

Når dagene atter begyder at blive kortere betyder det, at solen igen begynder at stå senere op og gå tidligere ned. Helt så simpel er det dog kke. Det vender faktisk ikke på samme tidspunkt.

Hvs vi tager et af ekstremerne i vores region - Sjælland Odde - så er tidlgste tidspunkt for solopgang kl. 04:28. Dette er solens opgangstidspunkt i hele perioden fra 13 jun - 22 juni. Solens nedgang sker senest her 22:06. Dette sker i perioden 21 jun - 25 juni, Det skal bemærkes, at disse forskelle er mere markante ved vintersolhverv - så her er en lille opgave til en mørk vinteraften.

Du ønskes en god sommer med spændende oplevelser på vores lille unikke klode, der drøner rundt i det udfattelig store univers.