Fuglene synger forår, og Atlas III slutter i år

Søndag den 5. marts 2017

Nu er der ingen tvivl længere. Foråret er kommet med fuglesang og redekasse-tjek. Og så er det sidste runde for Atlas III, hvor alle kan være med

Af Carl Johan Corneliussen, Sorø

Så er det i gang. Foråret altså. Om morgenen før vækkeuret ringer, fortæller fuglene undertegnede, at det er morgen, og det er forår. Først høres Solsort. Klare toner ude i det svage morgenlys. Dernæst begynder Musvit, der tydeligt fra de nøgne grene synger ”se mig, se mig”. Kort efter tager Bogfinke fat og drøner afsted med sit ”det, det, det, kan jeg da sige lige så tit, det skal være”. Den er den seneste, der er begyndt at synge. Allerede for flere uger siden var Grønirisk i fuld gang med at knirke som en gammel havelåge fra toppen af en gran eller et birketræ.

Kigger på redekasser

Når morgenen for alvor er i gang, tager nu også Spætmejse og Gærdesmutte fat, ligesom Blåmejse kvidrer løs.

Samtidig kan man se Ringdue flyve i sine store forårsbuer hen over villakvarteret, og et Allike-par er oppe og kigge i uglekassen, som ikke har ugler på besøg i år. Musvit og Blåmejse har også i flere dage været på besøg og tjekket redekasser. Blåmejsen har allerede hakket i kanten af en kasse som signal til andre om, at kassen er optaget.

Vil man nå at hænge redekasser op, er det sidste chance nu. Men det er ikke udelukket, at fuglene tager bolig i dem, selv om de kommer op lige inden yngletiden. Det har undertegnede oplevet.

Notér i dofbasen

Den lyse tid er over os, og det er med at komme ud og nyde det. Notér gerne alt, hvad der høres og ses i Dofbasen. Den findes på dofbasen.dk, og hvis man ikke er tilmeldt allerede, kan man gøre det nemt ved at gå ind under Brugeroprettelse øverst til højre på siden.

Tast i Atlas III

Og når man nu alligevel er ude og lytte til fuglene og vil taste dem i dofbasen, så er der også mulighed for at være med i sidste runde af den store ynglefugleundersøgelse Atlas III. Det lyder måske som noget stort og uoverskueligt, men det er faktisk nemmere at taste i Atlas III, end man forestiller sig, og så er man uforpligtende sammen med tusinder af andre birdere om at kortlægge Danmarks ynglefugle.

Fokusarter

Her det sidste år af Atlas III, som det hedder, fordi det er tredje gang en Atlas-undersøgelse gennemføres, er der nogle fokusarter.

En af dem er Lille Flagspætte, som kun er set få steder i Vestsjælland de senere år. Eksempelvis i Kongemose.

Rød Glente, som er en almindelig rovfugl om vinteren, men stadig forholdsvis sjælden som ynglefugl, er også vigtig. Den er set mange gange på Vestsjælland, især ved Tissø, hvor der er overnatningsplads om vinteren. Men yngler den her også?

Bjergvipstjert er sjælden i Vestsjælland, så den må man gerne kigge grundigt efter, for den er også en vigtig art i Atlas III-undersøgelsen.

Kig gerne efter Solsort

En ellers almindelig fugl som Solsort vil DOF også rigtigt gerne have sikre yngleinformationer om. Så det gælder om ikke bare at nøjes med at se på, at den bygger rede i hækken og slæber orme op til reden. Det er med at komme ind til computeren eller gå ind på mobilen og taste i Atlas III.

Redekasser til Stær

Og så er der selvfølgelig vores alle sammens Stær. Den er ikke en fokus-fugl, men den er omvendt heller ikke længere så almindelig på Vestsjælland. I Sorø har vi, som man kan læse om her på dof-vestsjaelland.dk, et lille projekt omkring stæren, hvor vi prøver at se, om vi kan få den til at yngle, hvis vi sætter redekasser op på egnede steder.

Mere om Atlas III

Så det vil være fint, hvis andre rundt om i vores lokalafdeling taster Stær ind og især ynglende Stær. Det kan være med til at give os et samlet billede af dens udbredelse i regionen.

Vil man læse mere om Atlas III, kan man gå på dof.dk under fakta og Atlas III, hvor der er information om projektet. Linket fører derhen.

Der er masser at tage fat på. Fuglene er derude. Gå ud i den friske luft og nyd foråret, fuglesangen og lysets komme. God fornøjelse.